ULONGAI

Ulongai – vidutinės fermentacijos arbatos. Fermentavimas – viena iš svarbiausių arbatos lapelių apdorojimo stadijų, tačiau pagaminimas sudėtingas ir įtraukia taip pat vytinimą, specialius susukimus, apkepinimą ir t.t. Dauguma ulongų, ypač aukštos kokybės, turi istorinius pavadinimus ir savo atskiras arbatkrūmio veisles (kai kurie netgi ne vieną veislę).
Ulongus taip pat galima skirstyti į šviesius ir tamsius. 

Šviesūs – tai nestiprios fermentacijos ulongai, kurių dažniausia forma – granulės, o tamsūs ulongai – stipresnės fermentacijos, išilginio susukimo tamsūs lapeliai. Ulongai dažniausiai skirstomi grupėmis pagal auginimo regionus, kurių braižą arbatoje nesunku atpažinti: Guandunio, Šiaurės Fudzianio, Pietų Fudzianio, Taivanio. 

Tie Guanin

Vienas garsiausių ulongų pasaulyje, kilęs iš Pietų Fudzianio. Tai šviesus, aromatingas, lengvas ulongas. Jo aromatai atpalaiduoja ir maloniai pakylėja, neturi stipraus tonizuojančio efekto. Puikus pasirinkimas subtilių ir švelnių arbatų mėgėjams.
Šios arbatos legenda byloja, kad vargingas valstietis, eidamas dirbti į laukus, kasdien praeidavo pro apleistą deivės Guanin šventyklą ir gailėdavosi, jog negali jos atstatyti. Vietoj to jis bent jau pašluodavo šventyklą ir nunešdavo ten smilkalų. Netrukus jam prisisapnavo Guanin, dėkodama už jo pastangas, ir pažadėjo, kad jam bus atlyginta – vienoje oloje jis ras lobį. Valstietis nubudęs išėjo ieškoti lobio, ir oloje rado arbatkrūmio daigą. Pasodinęs ir padauginęs jį, atėjus metui jis nurinko derlių ir pagamino nepaprastai kvapnią arbatą, kurią pavadino deivės garbei – Tie Guanin, kas reiškia „Geležinė Guanin“, mat arbatkrūmio lapai saulėje blizgėjo tarsi geležiniai.Tradicinis, senovinis Tie Guanin – tamsus, stipriau fermentuotas ir stipriau prakepintas, tačiau šiuo metu populiariausi – šviesus, lengvi, žalio atspalvio Tie Guanin ulongai.   

Šui Sian

Pavadinimas reiškia „Narcizą“ arba „Vandens Fėją“. Ši arbata taip pat kilusi iš Wu Yi kalnų, Šiaurės Fudzianio, kaip ir Da Hong Pao. Kokybiškas Šui Sian – saldaus aromato, gali būti tiek lengvesnio, tiek sunkesnio skonio. Sunkesnis ir gilesnis skonis būdingas senų medžių arba ilgesnį laiką brandintai Šui Sian arbatai.

Da Hong Pao

Garsumu ir gerbėjų skaičiumi ši arbata nenusileidžia Tie Guanin. Šios arbatos labai skirtingos – Tie Guanin – lengvas ir švelnus, Da Hong Pao – sodrus, tamsus, gilus. Tai prabangaus ir įsimintino aromato arbata, kuri taip pat turi savo atsiradimo legendą: pasakojama, jog mokslininkas, keliaujantis į Pekiną laikyti valstybinių egzaminų, pakeliui sunkiai susirgo ir apsistojo pas valstietį Wu Yi kalnuose. Valstietis mokslininką girdė vietine arbata, ir šis stebėtinai greitai pasveiko, nukeliavo į Pekiną ir sėkmingai išlaikė egzaminus. Atsidėkodamas jis grįžo į Wu Yi kalnus ir perdavė valstiečiui savo raudoną chalatą, gautą kaip pagarbos ženklą iš imperatoriaus. Tačiau valstietis atsisakė šios garbės ir chalatu apjuosė arbatos krūmą, nuo kurio buvo surinkta gydanti arbata. Nuo to laiko tos veislės arbata vadinama Da Hong Pao – „Didysis Raudonas Chalatas“.

Fen Huan Dan Cong 

„Vieniši krūmokšniai iš Fenikso kalno“, ulongas, stebinantis veislių ir aromatų gausa. Šiam pavadinimui priskiriama keliolika populiariausių aromatų (tarp jų: Mi Lan Siang – medaus orchidėjos aromatas, Yu Lan Siang – magnolijos aromatas,  Dži Lan Siang – gardenijos aromatas, ir daug kitų). Susigaudyti šių arbatų gausybėje prireiks laiko, tačiau net ir nebūnant žinovu galima mėgautis šia arbata. Jos paruošimui geriausiai tinka indų rinkinys, naudojamas arbatos ceremonijai, nes šią arbatą svarbu greitai nupilti, kad gėrimas nepasidarytų kartus. Aukštos kokybės Fenikso kalno ulongus galima plikyti daugiau nei penkiolika kartų. Tai tonizuojanti, kelianti nuotaiką arbata, kurios poskonis ilgai po arbatos gėrimo išlieka gomuryje.