Juodasis beržo grybas
Jo mokslinis pavadinimas yra įžulnusis skylenis (Lot. Inonotus obliquus), o liaudiškai dar vadinamas tiesiog čaga. Jau eilę metų praktiškai naudoju šį grybą, gaminu iš jo ištraukas, kaupiu apie jį žinias, tad ir nusprendžiau, kad laikas papopuliarinti šį unikalų gamtos kūrinį tarp Anykščių žolelių mylėtojų ir mūsų puslapio skaitytojų.
Labai smagu bet kuriuo metų laiku miške pamatyti šį grybą. Jo augimvietė yra ant beržo kamieno, ne ant miško pakloto. Tuo keistumu labiau primena amalą, negu baravyką. Forma kiek primena bobausį, bet spalva tamsesnė. Atskyrus jį nuo kamieno, pamatome, kad jo grybiena tanki ir kieta.
Stebiu, kaip kai kas geria rytais arbatą, pagamintą iš šio grybo, ir puikiai jaučiasi. Geria, nes šis grybas turi ilgaamžę liaudies medicinos pripažintą tradiciją, o dabar ir šiuolaikiniai moksliniai tyrimai tai patvirtina. Gera jausena matyt, yra dėl sutraukiančio toksinus poveikio, bet mėgėjai sako, kad šis gėrimas ir tonizuoja, atgaivina, pažadina.
Čaga, arba juodasis beržo grybas, – medicininių grybų karalius. Tūkstančius metų šis „juodasis gamtos auksas“ buvo vartojamas ir kaip kasdienis imunitetą stiprinantis maisto papildas, ir kaip vaistas rimtesnėms ligoms gydyti. Visų pirma, juoduoju beržo grybu buvo gydomi navikai. Žinome, kad mūsų organizme pelėsis ir grybelis sukelia onkologiją ir kitus negalavimus. Galima gerti šio grybo arbatą ir visų pirma neleisti jiems susidaryti. Gydant šiuo grybu buvo laikomasi principo „panašus gydo panašų“. Kadangi juodasis beržo grybas iš esmės yra grybelinis ar net „navikinis“ darinys ant beržo kamieno, todėl dažniausiai juo ir buvo gydomi navikai.
Kur surasti juodąjį beržo grybą?
Pirmiausiai reikia mėgti vaikščioti po miškus, nes pas mus jis nėra dažnas reiškinys. Aš džiaugiuosi, jį radęs. O dar turi augti tinkamame aukštyje, kur galima pasiekti. Juodasis beržo grybas auga ant beržų, būtent ant gyvų medžių, pagal tai galima jį atskirti nuo kitų medžio grybų, augančių ir ant negyvų medžių. Augdamas ant gyvo medžio, pradžioje jis minta beržo sula, o po to beržo šerdies audiniais. Grybo viršus – juodas ir blizgantis, netaisyklingų formų.
Kaip paruošti juodąjį beržo grybą vartojimui?
Čagos grybas nuimamas nuo medžio ir supjaustomas 5–6 cm skersmens gabalais. Supjaustytas juodasis beržo grybas išdžiovinamas (didžiausia galima temperatūra 50–60 ℃) ir laikomas sausoje ir tamsioje vietoje. Taip sudžiovintas čagos grybas išsilaiko iki 3 metų. Nors juodasis beržo grybas renkamas nuo medžių ištisus metus, tačiau senovės išminčiai tikėjo, kad naudingiausias yra pavasarį surinktas grybas.
Kaip vartoti?
Skirtingai nuo kitų grybų, šis yra nepavojingas, galima gerti jį kaip arbatą, nepakenksite. Viršutinio blizgančio sluoksnio nuimti nereikia, jame yra ypač vertingų smalų.
Gaminimo būdai rekomenduojami įvairiausi – spirite, vyne, vandenyje. Gerai daryti vandenines ištraukas paprasčiausiai pavirinant.
Gaminant vandeninę ištrauką: užpilti termose iš vakaro 70-80 laipsnių vandeniu, ryte nevalgius išgerti.
Gerti ryte ant tuščio skrandžio, arba tris kartus dienoje po puodelį – priklauso nuo to, kokiu tikslu geriate ir kokį rezultatą norima pasiekti.
Galima verdant įdėti ir žolelių – juodojo serbento, žemuogės lapelių, šiek tiek mėtos.
Galima gaminti ir taip - sudžiovintus čagos gabalus užpilame šiltu vandeniu ir paliekame 4–5 valandoms. Po to susmulkiname ir užpilame 50 °C vandeniu santykiu 1:5. Gautas užpilas paliekamas stovėti 2 dienas ir nupilamas. Papildomam naviko gydymui ir siekiant pagerinti savijautą, rekomenduojama per 3–4 dienas po gurkšnį išgerti 3 stiklines tokio gėrimo. Tada ruošiamas naujas užpilas.
Jei patys negalite jo pasigaminti, nenusiminkite. Dabar prekyboje jau galite rasti čagos miltelių ir net pagamintų eliksyrų ar antpilų.
Svarbu - vartojant juodąjį beržo grybą negalima atsisakyti gydytojo skirto gydymo. Juodasis beržo grybas nėra vaistų pakaitalas!
Kodėl verta auginti (rinkti) čaga ?
Pelningumas
Medicininių grybų auginimas ateityje bus įprasta miško ūkinės veiklos dalis.
Ekologiškumas
Miškų savininkai taip galės prisidėti prie ekologinės pusiausvyros išsaugojimo ir kenksmingo poveikio aplinkai mažinimo. Grybų auginimas gali tapti puikia miškų kirtimo alternatyva.
Pagalba
Čaga eliksyrai stiprina mūsų imuninę sistemą ir slopina uždegiminius procesus.
Informaciją paruošė:
žolininkas Ramūnas Daugelavičius
Šaltiniai:
„Loodustohter”, 2013 m. vasaris
„Eesti Ravimtaimed”, Raal A et al, 2018